Metropolialue houkuttelevaksi kansainvälistyville yrityksille

Economist-lehden Liveability Ranking 2016 -vertailussa Helsinki on maailman 9:nneksi elinvoimaisin kaupunki. TOP-10 -sijoitus on aina hyvä saavutus, mutta seudun suunta on kuitenkin väärä: muutama vuosi sitten Helsinki oli vertailussa toinen.

Kaupunkialueet, joilla on tarjota tietointensiivisiä, sujuvia korkean jalostusasteen palveluita, houkuttavat investoijia, yrityksiä ja osaavaa työvoimaa. Myönteinen kiinnostus nostaa työllisyysastetta, luo pohjaa kasvulle, lisää verotuloja ja synnyttää yleistä taloutta piristävää toimeliaisuutta. Nämä toiveet löytyvät isoilla kirjaimilla valtioneuvoston, poliitikkojen ja kaupunkiseutujen kehitysyhtiöiden pelikirjoista.

Yksi metropolialueiden vahvistuva vetovoimatekijä ja kilpailukykyyn suuresti vaikuttava tekijä on kansainvälisen työvoiman mahdollisimman jouheva ja matalan kynnyksen liikkuvuus. Kuinka nopeasti yritykset saavat varmistettua ulkomailta tulevien asiantuntijoiden työlupa-asiat? Hoituvatko palkattavan asiantuntijan perheenjäsenten oleskelulupa-asiat samalla kertaa? Miten erilaiset käytännön elämään liittyvä asettautuminen kuten asunnot, sähkösopimukset, koulut, päiväkodit ja pankkipalvelut järjestyvät? Mitä mahdollisuuksia on tarjolla paikallisen kielen ja kulttuurin oppiseen? Houkuttelevan metropolialueen ainoa vaihtoehto on tuottaa vähintään samantasoisia, mutta mielellään parempia palveluja kuin kilpailevien metropolialueiden.

Helsingin kaupungin elinkeino-osasto on ryhdikkäästi tarttunut haasteeseen ja ajaa Töissä Suomessa -hankkeen avulla metropolialueelle palvelua, jossa eri viranomaiset yhden luukun periaatteella tuottavat työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät palvelut yrityksille, työnantajille ja vieraskieliselle työvoimalle.
Kööpenhaminan ratkaisu – International House Copenhagen – on meille suomalaisille opettavainen vertailukohta. Muutaman vuoden pyörinyt palvelukonsepti toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomaisesti asiakkaiden, poliittisten päättäjien ja viranomaisten näkökulmista.

Alkusyksystä Kööpenhaminan palveluun kävivät perehtymässä Maahanmuuttovirasto, TE-toimisto, Maistraatti, Pk-seudun verotoimisto, Kela, Helsingin poliisilaitos, Espoon kaupunki ja kauppakamari. Kokemus oli Helsingin metropolialueen houkuttelevuuden kannalta rohkaiseva. Edellä mainitut viranomaiset miettivät parhaillaan yhdessä, mitä palveluja olisi mahdollista ja järkevää tuottaa International House Helsingin kautta.

Urheilutermein kiekkoja saattaa olla pelissä useampia, mutta nyt kaikki keskeiset toimijat ovat samassa jäähallissa, ellei jopa kaukalossa. Nähtäväksi jää syntyykö yhtenäinen joukkue, jotta International House Helsinki voisi käynnistyä jossakin muodossa peräti jo vuonna 2017. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman nopeasti, sillä Helsingin seutu pitää saada takaisin elinvoimaisimpien kaupunkiseutujen mitalikolmikkoon.

 

Markku Lahtinen
Projektijohtaja
Helsingin seudun kauppakamari
COME
markku.lahtinen@chamber.fi
tw_icon_2x