Erityisasiantuntijoiden oleskeluluvat kiihdytyskaistalle?

Suomessa on pula osaavista työntekijöistä erityisesti teknologiateollisuudessa sekä IT-alalla. Yritykset kokevat ulkomaalaisten työntekijöiden oleskelulupaprosessin raskaaksi, mikä vaikeuttaa erityisesti nopeasti liikkuvien start-upien ja pienten yritysten mahdollisuuksia rekrytoida tarvittavia osaajia. Oleskelulupaprosessin kankeus ei myöskään omalta osaltaan edesauta Suomen mainetta houkuttelevana maana ja vaihtoehtona kansainvälisille osaajille.

Onneksi sisäministeriö on ollut asiassa aloitteellinen ja käynnistänyt hankkeen kolmansista maista tulevien erityisasiaintuntijoiden, sijoittajien ja yrittäjien oleskelulupajärjestelmän kehittämiseksi, jotta Suomi pysyy mukana kansainvälisessä kilpailussa pääomasta ja huippuosaajista. Ministeriön huhtikuussa 2016 asettaman selvityshankkeen yhtenä keskeisenä tarkoituksena on sujuvoittaa ja selkeyttää huippuosaajien oleskelulupaprosessia. Tämä on erinomainen uutinen erityisosaajia rekrytoiville nopeatahtisessa ympäristössä toimiville yrityksille, joilla ei ole aikaa odottaa ulkomaalaisen huippuosaajan oleskelulupaa pahimmillaan jopa kuukausia.

Ennen kuin erityisasiantuntijoiden oleskelulupaprosessiin kuitenkaan tulee muutoksia on syytä muistaa, että erityisasiantuntija voi työskennellä Suomessa kolme kuukautta ilman oleskelulupaa, kolmannen maan kansalaisella tulee toki olla voimassa oleva viisumi. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että vaikka Maahanmuuttovirasto määrittelee erityisasiantuntijan palkan lisäksi työtehtävien ja korkeakoulututkinnon perusteella, ei erityisasiantuntijalla välttämättä tarvitse olla korkeakoulututkintoa. Korkeakoulututkinto on toki yksi erityisasiantuntijuuden indikaattori, mutta joissakin tapauksissa ja joillakin aloilla erityisasiantuntijuuden voi osoittaa myös muilla tavoin, kuten työnäyttein. Erityisasiantuntijan pääasiallinen kriteeri kuitenkin on, että tehtävät ovat vaativat ja niiden hoitamiseen tarvitaan erityistä ammattitaitoa.

Sisäministeriön selvityshanke kestää joulukuulle 2017 asti. Nyt on siis erinomainen tilaisuus tuoda esille näkökulmia, jotka tulisi ottaa huomioon erityisasiantuntijoiden oleskelulupajärjestelmän sujuvoittamiseksi. Mikäli sinulla tai yritykselläsi on näkemyksiä erityisasiantuntijoiden lupajärjestelmän kehittämiseksi tai haluat tuoda esille ongelmakohtia lupajärjestelmään liittyen, kauppakamari ottaa mielellään kommentteja vastaan ja toimittaa eteenpäin hankeen valmistelijalle. Kommentit voit toimittaa sähköpostitse come@helsinki.chamber.fi tai yhteydenottolomakkeen kautta.

 

anniina

Anniina Mandelin
Services Development Officer
anniina.mandelin@chamber.fi
+358 45 7733 3005