Avoin rajapinta maahanmuuttoapplikaation kehittämiseen

Mobiiliapplikaatioiden kasvavilla markkinoilla on edelleen huutava pula kaikista neuvontaa ja viranomaislähtöistä tietoa tarjoavista palveluista.

Erityisesti maahanmuuttajille suunnattujen applikaatioiden saralla on ollut monta kokeilijaa, muttei toistaiseksi lainkaan vakiintuneita palveluja. Markkinoiden liiketoimintapotentiaalia on ollut vaikea hyödyntää, koska luotettavan tiedon kerääminen ja sen ajantasainen ylläpito on ollut käytännössä mahdoton tehtävä sovelluskehittäjille.

Infopankin avoin rajapinta poistaa tämän ongelman. Infopankki.fi on monikielinen verkkosivusto, joka kokoaa yhteen tärkeää tietoa Suomeen muuttoa suunnittelevalle tai täällä jo asuvalle.

Infopankki.fi-verkkosivuston tekstisisällöt on avattu kaikkien hyödynnettäväksi avoimen rajapinnan kautta (API). Kaikki palvelun 12 kieliversiota ovat saatavilla API:n kautta ja ne ovat kaikilla kielillä vapaasti käytettävissä Creative Commons Nimeä 4.0 -lisenssin mukaisesti. Infopankin kokonaislaajuus on noin 3500 verkkosivua.

Infopankin avoimen rajapinnan kautta saatava tieto on ajantasaista ja päivitysvastuu siirtyy mobiiliapplikaation kehittäjältä rajapinnan ylläpitäjälle, eli Infopankki-toimitukselle.

Tämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia näyttää Infopankin sisältöjä muilla verkkosivuilla tai rakentaa erilaisia sovelluksia. Monikansalliset yritykset voivat esimerkiksi saada ajantasaista tietoa ulkomailta tulevien työntekijöidensä perehdytysmateriaaleihin suoraan asiantuntijoilta.

Infopankin rajapinnan avulla saat ne vanhat Perehdytys.doc -tiedostot vuodelta 2005 näyttämään surullisilta dinosauruksilta.

Materiaalia voi siis vapaasti:

Jakaa — kopioida aineistoa ja levittää sitä edelleen missä tahansa välineessä ja muodossa

Muunnella — remiksata ja muokata aineistoa sekä luoda sen pohjalta uusia aineistoja missä tahansa tarkoituksessa, myös kaupallisesti.

Sivustolla on maahanmuuttajille tärkeää ja luotettavaa, omakielistä tietoa Suomeen muutosta, työelämästä ja yrittäjyydestä, suomen kielen opiskelusta, asumisesta, koulutuksesta, terveydestä, perheestä, ongelmatilanteista ja vapaa-ajasta. Sivusto palvelee myös viranomaisia monikielisessä tiedotuksessa.

Infopankin kielet ovat suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ranska, somali, espanja, turkki, kiina, persia (farsi) ja arabia. Infopankkia julkaisee Helsingin kaupunki.

Lisätietoa Infopankista osoitteesta www.infopankki.fi

Lisätietoa API:sta täältä.

Kirjoittaja:
Eeli Wördman
Tiedottaja/Communications officer
Kaupunginkanslia/City Executive Office
Osallisuus ja neuvonta/Participation and Citizen information
Infopankki.fi-toimitus/Infopankki.fi-editorial team